Autorské čtení s Oskarem Siebertem - fotogalerie

Muzeum ve středu večer přivítalo vzácného hosta Oskara G. Sieberta, který zde při autorském čtenáí představil svou novou knihu Jak se Bruno stal špionem.

Listopadová revoluce 1990 udělala tečku nejenom za komunistickým systémem v Československu, ale také nad mocí a zločiny obávané Státní bezpečnosti (StB). Obětmi tohoto policejního systému se stávali nejenom Češi a Slováci, ale i Němci, kteří byli socialistickým systémem donuceni republiku – jako političtí disidenti – opustit.

 

V novém románu O. G. Sieberta se dřívější občan našeho města teprve po desítkách let dozvídá, že i on byl po svém vystěhování do Německé spolkové republiky objektem zájmu tajné bezpečnosti a československé špionážní sítě z Mnichova.

 

Oskar Georg Siebert, žije od svého vystěhování v červenci  1970 z Děčína v bavorském Regensburgu. Působí jako uznávaný neprofesionální filmař. Jeho krátké filmy získaly na mezinárodních filmových festivalech vice než 300 ocenění. Roku 2015 napsal svůj první autobiograficky román, který vyšel též česky pod názvem „Jednou cizincem, provždy cizincem.“

 

Tentokrát nám Oskar Georg Siebert osobně představí svůj další román „Jak se Bruno stal špionem. Společně se spoluautorkou Monikou Bartošovou o něm říká: „Tyto řádky jsou věnovány všem, kteří se zúčastnili odboje proti srpnové okupaci 1968 vojsky Varšavské smlouvy, a komunismu, ale především všem lidem, kterém do života zasáhla chapadla československé Státní bezpečnosti.“