Město na louce i v mobilu

Oblastní muzeum v Děčíně doplnilo svou stálou expozici o nový interaktivní prvek. „Návštěvníci tuto naši expozici jistě znají. Rozhodli jsme se ji obohatit a zpřístupnit mladší generaci formou, která jí je nejbližší,“ uvedl ředitel muzea, Vlastimil Pažourek. „Každý se tak může při příjemné procházce dozvědět něco o městě, které tu stávalo ve 14. století, ale mj. i z důvodu častých povodní bylo později opuštěno. Aplikace zájemce dovede přímo na místo, kde stával kostel Panny Marie, který dal louce jméno, kudy vedly hradby nebo kde bývala kovárna,“ dodává.

Vydat se do středověkého Děčína můžete prostřednictvím mobilní aplikace Loxper. Aplikace je dostupná na Appstore (pro iOS) i Google Play (pro Android), více informací lze získat i na odkazu www.loxper.com/stredoveky-decin.

Podobný okruh již dříve muzeum zpracovalo pro Benešov nad Ploučnicí. Se zdejší on-line naučnou stezkou se můžete vydat po stopách, tzv. saské renesance. K benešovskému kostelu Narození Panny Marie navíc muzeum vydalo i tištěného průvodce, který je zdarma k dostání v místním infocentru.

„Doufáme, že podobné aktivity zvednou zájem a povědomí nejen místních, ale i turistů o historii tohoto regionu,“ doplnil Pažourek.

Oba prohlídkové okruhy i vznik tištěného průvodce byly financovány z přeshraničního projektu Česko-saské kulturní přesahy EL-0828-CZ-31.05.2021 z fondu malých projektů Euroregionu Elbe-Labe.